Hot Spring

Spa Pogosta vprašanja


Zakaj moram biti pozoren na filtrirni sistem?

Najpomembnejša stvar v masažnem bazenu je ravno filtrirni sistem. Od delovanja filtrirnega sistema je odvisno, koliko se bo moral uporabnik ukvarjati z nego vode. Cilj vsakega uporabnika mora biti, da vloži čim manj dela in skrbi, bazenska voda pa je kljub temu čista, bakteriološko neoporečna in vedno pripravljena za uživanje.


Kaj je »by pass«?

By pass pomeni obvod – pri masažnem bazenu to pomeni, da teče del bazenske vode mimo filtrov in se vrača v bazen. By pass imajo navadno bazeni nižje kakovosti, ker je njihov filtrirni sistem premalo zmogljiv, da bi pretočil 100% vso bazensko vodo. Navadno so v teh bazenih nameščeni po en oziroma po dva filtra, kar je odločno premalo za pretok 1400 in več litrov vode. Tako jo sesalne šobe, ki so navadno nameščene nekje bolj pri dnu bazena posesajo in jo neprečiščeno vrnejo v bazen. Pri takih bazenih lahko pride do zamašitve šob z umazanijo, ki jo nosi nefiltrirana voda s seboj.


Kakšna je priključna moč masažnega bazena in zakaj je to pomembno?

HotSpring masažni bazeni imajo priključno moč ena in pol kilovata, priključeni so na eno fazo, večinoma zadošča 16 amperska varovalka(samo za dva največja bazena je priporočljiv priklop na 20 ampersko varovalko).
Priključna moč je v končni fazi pomembna, saj nas na dolgi rok zanima, kolikšen porabnik električnega toka bo naš masažni bazen.


Zakaj bazen ves čas dela in voda cirkulira?

Bazen mora delovati tudi v stanju pripravljenosti, saj tudi v času mirovanja, voda ne sme mirovati. Za to skrbi majhna, 50 W obtočna črpalka, ki nežno poganja vodo čez filtritni sistem in s tem skrbi, da ne pride v masažnem bazenu do »mlaka« efekta. Vemo, da je topla, stoječa voda čudovito okolje za razbohotenje bakterij.


Zakaj je pomembna bakteriološka dezinfekcija in 24 urna cirkulacija?

Da zagotovimo neoporečno bazensko vodo.


Kolikšna je poraba elektrike?

Neodvisni inštitut TüV v Nemčiji je testiral porabo elektrike v masažnih bazenih Aria-najbolje prodajan in Jetsetter-naš najmanjši. Ugotovitve, ki so tudi certificirane so sledeče:
Aria-najbolje prodajan, pri povprečni uporabi 3x tedensko, 20 minut masaže/10 minut počivanja v topli vodi ogreti na 37° in pri zunanji temperaturi 10° je bilo porabljeno 42,75 kWh energije na teden, kar prevedeno v eure pomeni največ do 20 € povečan mesečni račun za elektriko.
Jetsetter- naš najmanjši, pri enakih predpostavkah kot je bila testirana Aria, je porabil 32,15kWh na teden.


Zakaj mora biti bazen ves čas priključen na električni tok, tudi če bazena nekaj časa nihče ne uporablja?

Bazen mora biti priključen ves čas na električni tok, saj tudi v času mirovanja, voda ne sme mirovati. Za to skrbi majhna, 50 W obtočna črpalka, ki nežno poganja vodo čez filtritni sistem in s tem skrbi, da ne pride v masažnem bazenu do »mlaka« efekta. Vemo, da je topla, stoječa voda čudovito okolje za razbohotenje bakterij.


Kaj je potrebno pripraviti za postavitev masažnega bazena?

Na kratko: ravno podlago in električno napeljavo. Za razširjeno razlago in svetovanje smo na voljo. Potreben je samo vaš klic, še bolje obisk v našem salonu.


Kaj moram delati, da bo bazen brezhibno deloval in bo voda vedno čista?

Uporabnik HotSpring masažnega bazena nima velikih zadolžitev za brezhibno delovanje. Predvsem mora biti pazljiv na higieno. Obvezno temeljito tuširanje pred vstopom v bazen bo največ pripomoglo k ohranjanju vode. Občasno je potrebno preveriti nivo pHja v bazenski vodi in ga korigirati v kolikor so vrednosti previsoke. V kolikor se uporablja bazen v družinskem okviru, vgrajen filtrirni sistem (kartušni filtri, sreborvi ioni in ozonator)ne potrebujejo podpore oziroma dodajanja klora. Za nemoteno pretočnost kartušnih filtrov priporočamo izpiranje pod tekočo vodo vsaj 1x mesečno, to pa je tudi vse, kar bazen zahteva od uporabnika.


Utripata lučki na kontrolni plošči, masaže ne delajo, mehurčki ne brbotajo?

Pri HotSpring bazenu to največkrat pomeni, da uporabniku teče čas prehitro, in ni bil pozoren, da je preteklo preveč časa od zadnjega izpiranja filtrov. Naša diagnoza se potrdi takoj, ko se odstrani filtre in začnejo mehurčki zopet izhajati.
V kolikor se to ne zgodi je na bazenu nalepljena številka, zavrtite jo in že vam bomo poslali pomoč, da spravi vaš bazen zopet v red.


Na koliko časa moram zamenjati vodo v masažnem bazenu HotSpring?

Pogostost menjave vode v masažnem bazenu HotSpring je sicer odvisna od posameznega uporabnika, kako sledi našim napotkom za uporabo bazena in nego bazenske vode. V kolikor uporabnik spoštuje naša navodila, je priporočena menjava bazenske vode na 5 do 6 mesecev, torej 2x letno.


Ali lahko izvjam aromaterapijo v masaženem bazenu?

Prava aromaterapija se izvaja samo z naravnimi esencami, ki pa so vedno vezane v oljih. Lahko najdemo zasilni izhod in namestimo eterično olje v gorilnik v bližino bazena. Esence se prelijejo po zraku in vodnih hlapih, ki izhajajo iz bazena in jih vdihavamo, le na tak način lahko izvajamo aromaterapijo v masažnih bazenih.


Ali lahko uporabljam eterična olja v masažnem bazenu?

Nikakor, ker bi olje zamašilo filtre. Lahko pa se pocrkljamo in dodamo bazenski vodi dišave za bazen. Le te so na vodni osnovi, se ne penijo in ne mašijo filtrov. Dišava se razgradi v približno uri do dveh. Vendar to ni prava aromaterapija, nas pa dišave razvajajo in še obogatijo čute v masažnem bazenu.